feb
8

Haypál Orsolyával a hordozással kapcsolatos különböző (érdekes :) kérdésekről beszélgettem. Orsi blogjában is ír a hordozásról, illetve más módon is segíti azokat, akik érdeklődnek a hordozás iránt.

- Hogyan ismerkedtél meg a hordozással? Miért döntöttél úgy, hogy hordozni fogod a lányod?
- Valami mindig is azt súgta, hogy hordoznom kell, már amikor a 9 éves kisfiam kicsi volt, de akkor még nem voltak elérhetők erre megfelelő eszközök és nem volt ekkora netes szakirodalma, mint most. Tapasztalat sem volt róla. Most épp az ellenkezője a helyzet, az ember elvész a sok információ között, az én blogom is azt a célt szolgálja, hogy röviden, informatívan mutassa be hogy miért, mivel érdemes hordozni. Amikor a második gyermekemet vártam, akkor vettem egy kendőt, de aztán nem tudtam használni. Majd mikor itthon voltam már a babával, elkezdtem beleásni magam az internetes forrásokba, a magyarba és a külföldiekbe egyaránt. Egyre több jó hordozót ismertem meg és így kialakult a preferenciám. A hordozással való ismerkedést mindenkinél kétféle motiváció szüli: vagy eleve tudja a szülő, hogy jó a hordozás mindenkinek, és ezért hordoz (esetleg ismeri a kötődő nevelés alapelveit és magáénak érzi őket), vagy praktikus okokból ismerkedik meg a hordozással, mert pl. ahol lakik, nem tud babakocsit használni, vagy mert a babája nem bírja a babakocsit, vagy hasfájós, stb. Én utóbbi csoportba tartoztam: ahogy egyre többet és többféle hordozót próbáltam, egyre világosabbá vált, mennyi mindenre jó a hordozás, és mennyi mindent hoz magával. Szenvedéllyé vált, és "elfoglaltsággá", hiszen egyre több emberrel ismerkedtem meg idővel, és egyre többnek tudtam segíteni, tanácsot adni.

- Milyen előnyeit tapasztaltad a hordozásnak?
- A hordozás előnyeiről írtam blogomban. Erre röviden nagyon nehéz válaszolni, ha speciálisan az én esetem a kérdés. Mert hordozni nagyon jó... Jó érezni a babád minden mozgását, tudni, hogy télen nem fázik, élvezni, ahogy ő is mindent lát és érzékel, amit én, mégis védve van.  Jó érzés, amikor a babád elalszik rajtad, és ott szuszog órákig. Közben pedig tudom végezni a dolgomat a háztartásban, bár főleg, amikor már háton hordoztam. Minden nyűgös helyzet javítható a hordozással: egy perc alatt el tudtam altatni, meg tudtam vigasztalni. Hordozott babával ugyanolyan szabadon mozgok, mint baba nélkül: nincs az a hendikep, amit a babakocsi tologatása jelent.

- Hogyan látod a hordozás helyzetét itt Magyarországon?

- A hordozás külföldön is 5-6 éve jött újra "divatba", szerencsére... Itthon pedig úgy 2-3 éve fedeztük fel újra ezt a nagyszerű, természetes, magától értetődő dolgot. Remélhetőleg ez az érdeklődés a továbbiakban is exponenciálisan fog növekedni, vagyis évről-évre egyre többen látják be, hogy  a hordozás mennyiben segíti a gyermekkel való foglalkozást, a vele törődést és a babás mindennapok szerves része lesz. Sokan ezen "dolgozunk", hogy ez így legyen.
Sok anyukatárstól hallom, hogy megjegyzéseket kapnak lépten-nyomon, hogy okoskodó kívülállók kéretlenül adják a tanácsokat ill. rosszalják a hordozást. Ez egy jelenség, nem csak a babahordozás böki egy-egy tudatlan, vagy rosszindulatú ember csőrét. Aki ilyen természetű ember, azzal nem sok mindent lehet kezdeni. Ha a hordozott baba ugyanolyan természetes, elfogadott kép lesz, mint a babakocsis anyuka, akkor már senki nem fogja furcsának vagy haszontalanságnak gondolni. De amíg kevesen vagyunk, addig bizony lesznek megjegyzések... De a mi gyermekünk a mi felelősségünk, és tudjuk, hogy a legjobbat tesszük vele, ezért nem érdemes bosszankodni a külvilág negatív visszajelzésein.

- Milyen hordozóeszközöket próbáltál ki, illetve használsz?
- Kis túlzással szinte az összes fellelhető hordozóeszközt kipróbáltam... Magyarokat és külföldieket egyaránt. Én a babaerszényt és a Mei Tai-t használom és kedvelem. A Mei Tai (a képen ez látható - megj. B. A.) a fő hordozóm, az erszényt csak kiegészítésképpen szoktam magammal vinni. A kislányom 21 hónapos, az ő hordozása már a kirándulásokra, sétákra korlátozódik, míg kisebb korában itthon is gyakran hordoztam. De mióta futkorászik, azóta csökkent a hordozási idő, ez így természetes.
Azért döntöttem a Mei Tai, azon belül is 1-2 bizonyos MT mellett, mert szeretem a MT egyszerűségét, ami tökéletes méretre alakíthatósággal és kényelemmel párosul. A márkákat pedig az alapján választottam, amelyik a legjobb anyag- és varrásminőségű volt, egyeben esztétikailag is megfelelt az ízlésemnek.

- Mit tanácsolsz azoknak az anyukáknak, akik most szeretnék elkezdeni hordozni babájukat?
- Erről is hosszan lehetne értekezni, minden hozzám forduló anyukának külön válaszolok az ilyen jellegű kérdéseire, de alapelvek természetesen vannak. És ettől eltérni is bátran lehet, esete válogatja.

  1. Újszülöttnél a rugalmas hordozókendőt tartom a legjobbnak, mert szépen simul a babára és könnyű megkötni. A rugalmas helyett lehet kezdeni megfelelő minőségű szövött kendővel is.
  2. 3 hónapos kortól beléphet a képbe a Mei Tai, nem kiütve a nyeregből a szövött kendőt. A rugalmas 3 hónapos kor fölött (vagy inkább 6 kiló fölött) nem tart már tökéletesen. Lehet megtanulni a különféle kötéseket, gyakorolni 4 hónapos kor után a csípő-és háti kötéseket a kendővel.
  3. 6 hónapos kor után (és a hordozási időszak végéig akár, ízlés szerint) maradhat a kendő, és a Mei Tai, vagy átnyergelhetünk az SSC-kre, vagyis csatos formázott hordozókra. Innentől kezdve igazán csak az a fontos, mi tetszik nekünk.
  4. 1 éves kor után beszerezhetünk egy erszényt, vagy valamilyen más csípőhordozót is. Ezeke rövid távra jók, amikor a gyerek ki-bekérezkedik a hordozóból. Természetesen a kétvállas hordozó a hosszabb távú hordozásra marad!


- Ha valaki mélyebben szeretne megismerkedni a hordozással, hol találhat segítő közösségre az interneten?
- Kb. 1 éve jött létre egy kiváló honlap és fórum (http://mamami.hu) a babahordozás és egyéb, "alternatívnak mondott" gyerekneveléshez kapcsolódó témáknak. Mára már rengeteg aktív és "olvasó-üzemmódú" tag van. Véleményem szerint a témák nem alternatívak, de valahogy el kellett nevezni, meg kellett határozni az arculatot, a témákat, így jobb híján "alter-fórum" lett. Igaziból pedig jó hangulatú, szerencsés csoportdinamikájú fórum a beszélgetésre  a babahordozásról, a kötődő nevelésről és néhány marginálisan ezekhez kapcsolódó témáról. Az aggreszivitást és kötözködést nem tűrjük, az építő vitát üdvözöljük.
A fórum gazdája egy jelenleg USA-ban élő anyuka, aki hiánypótló ötletével sok szülőnek (igen, apukáknak is!) adott teret és lehetőséget arra, hogy felismerjék, nincsenek egyedül a gondolataikkal, esetleg problémáikkal.

- Később aztán az internet mellett személyesen is kapcsolatot teremtettetek egymással. Milyen formában zajlanak ezek a találkozók?
- A klub ötlete akkor jutott eszembe, amikor még egy másik fórumon, mint ahol mostanában beszélgetünk, felmerült, hogy jó lenne a tapasztalatainkat személyesen is kicserélni, és egymás hordozóit élőben is megnézni, kipróbálni, hiszen nem mindenki tud mindent végigpróbálni, ami tetszik neki. Először 2007. novemberében találkoztunk, egy kis helyen Budaörsön, a Régészeti Múzeum klubhelyiségében. Aztán ezt pár hónap alatt kinőttük, akkora volt az érdeklődés. Azóta egy budaörsi iskola tornatermében klubozunk, nem ritkán nyolcvanan, anyukák, apukák, nagymamák, nagyobb testvérek. Arculatunk kiegészült a textilpelenkázással, ill. minden olyan témával, ami kapcsolódik valahogyan a kötődő neveléshez. A résztvevők főleg a fórum (mamami.hu) olvasói, de jönnek ismerősök is, akik hallottak róla, és szívesen részt vennének egy jó hangulatú, családias rendezvényen. Most már rengeteg kölcsönözhető hordozóeszközünk és textilpelenkánk is van. Néha van, hogy elhívunk egy-egy profi kendőoktatót is vagy egy előadót. De főleg kötetlen segítségkérés és -nyújtás a program. Van használt cucc csere-bere is (szigorúan hordozáshoz és textilpelenkázáshoz kapcsolódóan). Mindenki hoz enni-inni, szóval büfénk is van. Szoptatni meg minden sarokban lehet... Havonta egyszer rendezzük meg, a hónap első szombatján. Deklarált célunk a hordozás szeretetének átadása, és gyakorlati ismeretek nyújtása.

- Orsi, köszönjük a sok információt!

A bejegyzés trackback címe:

https://babahordozas.blog.hu/api/trackback/id/tr78930943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.