jún
18

sze
13

Idén már másodszor, szeptember 20. és 27. között rendezik meg a világ számos országában a Nemzetközi Babahordozó Hetet. A baba- és gyermekhordozást támogató informatív, izgalmas és lelkesítő programokat, eseményeket a frissen megalakult Ölelés Babahordozó Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (röviden Ölbebaba Egyesület) és a Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért (TAVAM) tagjai és más kisgyermekes anyukák és  érdeklődők szervezik.

Ha kíváncsi vagy, a lakóhelyeden vagy közelében lesznek-e programok, látogass el a Babahordozó Hét oldalára.

feb
21

Hordoz a lányom

Címkék: babahordozás hordozás | Szerző: BanAnnamari | 2:16 pm

Ma már szinte természetes, hogy ha sétálni megyünk a fiammal a hátamon, a lányom is kéri: hadd vihesse a kedvenc babáját (ami tényleg egy csecsemő baba) ő is úgy, hogy magára köti egy textilpelenkával, vagy kendővel.

Ilyenkor mindig az jut az eszembe: mennyivel természetesebb lesz (remélem) az ő generációjának, hogy hordozzuk a babákat, hogy ez a jó nekik, és talán nem fogják így megbámulni azokat az anyákat, akik hordozzák gyermeküket. (Bevallom, néha úgy érzem magam, mintha az űrből jöttem volna, úgy néznek rám, ha látnak hordozni. Ez csak vidéken van így? Tapasztaltál már hasonlót?)

feb
8

Haypál Orsolyával a hordozással kapcsolatos különböző (érdekes :) kérdésekről beszélgettem. Orsi blogjában is ír a hordozásról, illetve más módon is segíti azokat, akik érdeklődnek a hordozás iránt.

- Hogyan ismerkedtél meg a hordozással? Miért döntöttél úgy, hogy hordozni fogod a lányod?
- Valami mindig is azt súgta, hogy hordoznom kell, már amikor a 9 éves kisfiam kicsi volt, de akkor még nem voltak elérhetők erre megfelelő eszközök és nem volt ekkora netes szakirodalma, mint most. Tapasztalat sem volt róla. Most épp az ellenkezője a helyzet, az ember elvész a sok információ között, az én blogom is azt a célt szolgálja, hogy röviden, informatívan mutassa be hogy miért, mivel érdemes hordozni. Amikor a második gyermekemet vártam, akkor vettem egy kendőt, de aztán nem tudtam használni. Majd mikor itthon voltam már a babával, elkezdtem beleásni magam az internetes forrásokba, a magyarba és a külföldiekbe egyaránt. Egyre több jó hordozót ismertem meg és így kialakult a preferenciám. A hordozással való ismerkedést mindenkinél kétféle motiváció szüli: vagy eleve tudja a szülő, hogy jó a hordozás mindenkinek, és ezért hordoz (esetleg ismeri a kötődő nevelés alapelveit és magáénak érzi őket), vagy praktikus okokból ismerkedik meg a hordozással, mert pl. ahol lakik, nem tud babakocsit használni, vagy mert a babája nem bírja a babakocsit, vagy hasfájós, stb. Én utóbbi csoportba tartoztam: ahogy egyre többet és többféle hordozót próbáltam, egyre világosabbá vált, mennyi mindenre jó a hordozás, és mennyi mindent hoz magával. Szenvedéllyé vált, és "elfoglaltsággá", hiszen egyre több emberrel ismerkedtem meg idővel, és egyre többnek tudtam segíteni, tanácsot adni.

- Milyen előnyeit tapasztaltad a hordozásnak?
- A hordozás előnyeiről írtam blogomban. Erre röviden nagyon nehéz válaszolni, ha speciálisan az én esetem a kérdés. Mert hordozni nagyon jó... Jó érezni a babád minden mozgását, tudni, hogy télen nem fázik, élvezni, ahogy ő is mindent lát és érzékel, amit én, mégis védve van.  Jó érzés, amikor a babád elalszik rajtad, és ott szuszog órákig. Közben pedig tudom végezni a dolgomat a háztartásban, bár főleg, amikor már háton hordoztam. Minden nyűgös helyzet javítható a hordozással: egy perc alatt el tudtam altatni, meg tudtam vigasztalni. Hordozott babával ugyanolyan szabadon mozgok, mint baba nélkül: nincs az a hendikep, amit a babakocsi tologatása jelent.

- Hogyan látod a hordozás helyzetét itt Magyarországon?

- A hordozás külföldön is 5-6 éve jött újra "divatba", szerencsére... Itthon pedig úgy 2-3 éve fedeztük fel újra ezt a nagyszerű, természetes, magától értetődő dolgot. Remélhetőleg ez az érdeklődés a továbbiakban is exponenciálisan fog növekedni, vagyis évről-évre egyre többen látják be, hogy  a hordozás mennyiben segíti a gyermekkel való foglalkozást, a vele törődést és a babás mindennapok szerves része lesz. Sokan ezen "dolgozunk", hogy ez így legyen.
Sok anyukatárstól hallom, hogy megjegyzéseket kapnak lépten-nyomon, hogy okoskodó kívülállók kéretlenül adják a tanácsokat ill. rosszalják a hordozást. Ez egy jelenség, nem csak a babahordozás böki egy-egy tudatlan, vagy rosszindulatú ember csőrét. Aki ilyen természetű ember, azzal nem sok mindent lehet kezdeni. Ha a hordozott baba ugyanolyan természetes, elfogadott kép lesz, mint a babakocsis anyuka, akkor már senki nem fogja furcsának vagy haszontalanságnak gondolni. De amíg kevesen vagyunk, addig bizony lesznek megjegyzések... De a mi gyermekünk a mi felelősségünk, és tudjuk, hogy a legjobbat tesszük vele, ezért nem érdemes bosszankodni a külvilág negatív visszajelzésein.

- Milyen hordozóeszközöket próbáltál ki, illetve használsz?
- Kis túlzással szinte az összes fellelhető hordozóeszközt kipróbáltam... Magyarokat és külföldieket egyaránt. Én a babaerszényt és a Mei Tai-t használom és kedvelem. A Mei Tai (a képen ez látható - megj. B. A.) a fő hordozóm, az erszényt csak kiegészítésképpen szoktam magammal vinni. A kislányom 21 hónapos, az ő hordozása már a kirándulásokra, sétákra korlátozódik, míg kisebb korában itthon is gyakran hordoztam. De mióta futkorászik, azóta csökkent a hordozási idő, ez így természetes.
Azért döntöttem a Mei Tai, azon belül is 1-2 bizonyos MT mellett, mert szeretem a MT egyszerűségét, ami tökéletes méretre alakíthatósággal és kényelemmel párosul. A márkákat pedig az alapján választottam, amelyik a legjobb anyag- és varrásminőségű volt, egyeben esztétikailag is megfelelt az ízlésemnek.

- Mit tanácsolsz azoknak az anyukáknak, akik most szeretnék elkezdeni hordozni babájukat?
- Erről is hosszan lehetne értekezni, minden hozzám forduló anyukának külön válaszolok az ilyen jellegű kérdéseire, de alapelvek természetesen vannak. És ettől eltérni is bátran lehet, esete válogatja.

  1. Újszülöttnél a rugalmas hordozókendőt tartom a legjobbnak, mert szépen simul a babára és könnyű megkötni. A rugalmas helyett lehet kezdeni megfelelő minőségű szövött kendővel is.
  2. 3 hónapos kortól beléphet a képbe a Mei Tai, nem kiütve a nyeregből a szövött kendőt. A rugalmas 3 hónapos kor fölött (vagy inkább 6 kiló fölött) nem tart már tökéletesen. Lehet megtanulni a különféle kötéseket, gyakorolni 4 hónapos kor után a csípő-és háti kötéseket a kendővel.
  3. 6 hónapos kor után (és a hordozási időszak végéig akár, ízlés szerint) maradhat a kendő, és a Mei Tai, vagy átnyergelhetünk az SSC-kre, vagyis csatos formázott hordozókra. Innentől kezdve igazán csak az a fontos, mi tetszik nekünk.
  4. 1 éves kor után beszerezhetünk egy erszényt, vagy valamilyen más csípőhordozót is. Ezeke rövid távra jók, amikor a gyerek ki-bekérezkedik a hordozóból. Természetesen a kétvállas hordozó a hosszabb távú hordozásra marad!


- Ha valaki mélyebben szeretne megismerkedni a hordozással, hol találhat segítő közösségre az interneten?
- Kb. 1 éve jött létre egy kiváló honlap és fórum (http://mamami.hu) a babahordozás és egyéb, "alternatívnak mondott" gyerekneveléshez kapcsolódó témáknak. Mára már rengeteg aktív és "olvasó-üzemmódú" tag van. Véleményem szerint a témák nem alternatívak, de valahogy el kellett nevezni, meg kellett határozni az arculatot, a témákat, így jobb híján "alter-fórum" lett. Igaziból pedig jó hangulatú, szerencsés csoportdinamikájú fórum a beszélgetésre  a babahordozásról, a kötődő nevelésről és néhány marginálisan ezekhez kapcsolódó témáról. Az aggreszivitást és kötözködést nem tűrjük, az építő vitát üdvözöljük.
A fórum gazdája egy jelenleg USA-ban élő anyuka, aki hiánypótló ötletével sok szülőnek (igen, apukáknak is!) adott teret és lehetőséget arra, hogy felismerjék, nincsenek egyedül a gondolataikkal, esetleg problémáikkal.

- Később aztán az internet mellett személyesen is kapcsolatot teremtettetek egymással. Milyen formában zajlanak ezek a találkozók?
- A klub ötlete akkor jutott eszembe, amikor még egy másik fórumon, mint ahol mostanában beszélgetünk, felmerült, hogy jó lenne a tapasztalatainkat személyesen is kicserélni, és egymás hordozóit élőben is megnézni, kipróbálni, hiszen nem mindenki tud mindent végigpróbálni, ami tetszik neki. Először 2007. novemberében találkoztunk, egy kis helyen Budaörsön, a Régészeti Múzeum klubhelyiségében. Aztán ezt pár hónap alatt kinőttük, akkora volt az érdeklődés. Azóta egy budaörsi iskola tornatermében klubozunk, nem ritkán nyolcvanan, anyukák, apukák, nagymamák, nagyobb testvérek. Arculatunk kiegészült a textilpelenkázással, ill. minden olyan témával, ami kapcsolódik valahogyan a kötődő neveléshez. A résztvevők főleg a fórum (mamami.hu) olvasói, de jönnek ismerősök is, akik hallottak róla, és szívesen részt vennének egy jó hangulatú, családias rendezvényen. Most már rengeteg kölcsönözhető hordozóeszközünk és textilpelenkánk is van. Néha van, hogy elhívunk egy-egy profi kendőoktatót is vagy egy előadót. De főleg kötetlen segítségkérés és -nyújtás a program. Van használt cucc csere-bere is (szigorúan hordozáshoz és textilpelenkázáshoz kapcsolódóan). Mindenki hoz enni-inni, szóval büfénk is van. Szoptatni meg minden sarokban lehet... Havonta egyszer rendezzük meg, a hónap első szombatján. Deklarált célunk a hordozás szeretetének átadása, és gyakorlati ismeretek nyújtása.

- Orsi, köszönjük a sok információt!

jan
20

Az egyik multicég nemrégiben olyan gyógyszert kezdett reklámozni, amely az anyukák hordozással kapcsolatos derékfájását kívánja enyhíteni.

A reklám, amelyben a termék bemutatkozott, elindította az anyukák ellenreakcióját: számos olyan videó készült, amelyben a babahordozást támogató szülők kifigurázzák a reklámot.

Az eredeti reklám:

 Az eredeti reklám ellen egy mozgalom szerveződött, melynek filmjét itt láthatjátok:Ez pedig az eredeti reklám kifigurázása:

jan
16

Ha kíváncsi vagy, mi minden jó hatással van a hordozókendő a szülők és a babák testi-lelki egészségére, nézd meg ezt a vetítést:

jan
14

Annakidején a rendszerváltás környékén az egykori Mártírok útja volt Budapest leginkább légszennyezett területe. Ekkor figyelmeztették az anyákat először, hogy ne tolják babakocsiban a csecsemőket, mert éppen a babakocsi magasságában a legszennyezettebb a levegő.

Ez a helyzet a mai napig nem változott, sőt... Az elmúlt napok szmogriadói alatt kifejezetten kérték a szülőket, hogy babával, kisgyermekekkel ne tartózkodjanak a szabad levegőn. Valójában se télen, se nyáron nem jó forgalmas út mentén a babát babakocsiban tolni, mert ha éppen szmogriadó nincs is, a kipufogógázt, akkor is a baba kapja.

A baba egészsége szempontjából a legjobb megoldás a hordozókendő használata - foglalja össze a tapasztalatokat Bán Annamária a népszerű Okosbaba.hu szerzője  - És nemcsak a koszos levegő miatt fontos a kendő használata, hanem a városi életet egyébként is megkönnyíti, hiszen sokkal egyszerűbb kendővel közlekedni, a járművekre fel-le szállni hordozókendővel.

Az "Emeld ki a gyermeked a szmogból!" mozgalom a hordozókendő előnyeinek megismertetését tűzte ki zászlajára. Szeretnénk, ha a méregdrága babakocsik helyett ezt a sokkal bababarátabb megoldást választanák az anyukák - teszi hozzá G.Kiss Bernadett a Kölyökvár.hu tulajdonosa.

A népszerű Varróház portál tulajdonosa Majoros Zsuzsa a blog olvasói számára hordozókendő szabásmintákkal teszi könnyebbé a kendők megszerzését, a Kismamablog szerzője Vida Ágnes pedig a hordozás lélektani oldaláról ír majd.

jan
14

Ha szeretnél csatlakozni az "Emeld ki a gyermeked a szmogból!" mozgalomhoz, tedd ki valamelyik bannert a blogodra, weboldaladra:

Emeld ki a gyermeked a szmogból!Ha ez a banner tetszik, a következő kóddal illesztheted be:

<a href="http://babahordozas.blog.hu/"><img src="http://babahordozas.blog.hu/media/image/bannerek/emeld_ki1.jpg"></a>

 

 

 

 

 

 

Ha ez a banner tetszik, a következő kóddal illesztheted be:

<a href="http://babahordozas.blog.hu/"><img src="http://babahordozas.blog.hu/media/image/bannerek/emeld_ki2.jpg"></a>

 

Ha ez a banner tetszik, a következő kóddal illesztheted be:

<a href="http://babahordozas.blog.hu/"><img src="http://babahordozas.blog.hu/media/image/bannerek/emeld_ki4.jpg"></a>

 

 

 

 

Ha ez a banner tetszik, a következő kóddal illesztheted be:

<a href="http://babahordozas.blog.hu/"><img src="http://babahordozas.blog.hu/media/image/bannerek/emeld_ki5.jpg"></a>

 

 

A kihelyezted valamelyik bannert, írj egy hozzászólást, és kikerülsz az Emeld ki a gyermeked a szmogból mozgalmista szülők listájára.

jan
14


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Szükséges anyagok, eszközök:

- 100% pamutból, erős vászon, 1,5-2m
- vlies (flíz) pamutból
- ragasztós közbélés (vetex)
- cérna
- olló
- varrógép

Szabás:

(a megadott méretek 1cm varrásszélt tartalmaznak, minden szükséges
helyen)
Az anyagot szabás előtt érdemes beavatni, azaz vízbe mártani és megszárítani.

Textilből:

Vállpántnak  2db 1,5-2mx20cm
derékpántnak 2db 95x20cm
hátlap       2db 45x50cm (a felső része lehet íves)

A szálirány ideálisan minden részen a téglalap hosszanti
oldalával párhuzamos.

Ragasztós közbélésből:

Vállpántnak  2db 1,5-2mx20cm
derékpántnak 2db 95x20cm

Vliesből:

Ezt el lehet hagyni, de a vállpántba is tehetünk, 30x9cm-es
darabot, kb. 15cm-re a végétől, illetve a hátlapba is kiszabhatunk
1 réteget. Akinek a gépe érzékeny a vastagságra, az ne tegyen a
hátlapba vliest!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varrás:

Derékpánt és vállpánt készítése:
Vasaljuk be a ragasztós közbélést a pántokba.
Ha nem volt elég anyagunk, hogy egy darabból szabjuk a
vállpántokat, akkor toldani kell, ezt tegyük meg most. A
derékpántokat is varrjuk össze, hogy egy kb. 190x20cm-es pántot
kapjunk.
A pántok széleit, körben vasaljuk be 1cm-esen, majd hajtsuk félbe
hosszában, fonák oldalával befelé. Varrjuk körbe a pántokat
mm-esen.
Ha szeretnénk a vállpántba vliest, akkor azt ne felejtsük ki,
egyszerűen csúsztassuk belülre és varrjunk tovább. A vlies-el
bélelt részeken középen is varrjunk végig, hogy megakadályozzuk a
gyűrődést.

Hátlap készítése:
A két hátlapot helyezzünk színt színnel szembe (ha szeretnénk bele
vliest tenni, akkor azt is fektessük a két réteg anyag tetejére)
és gombostűzzük, majd varrjuk össze. Hagyjunk szabadon egy kb.
15cm-es részt. Fordítsuk ki a lyukon a hátlapot.

Összeállítás:
Gombostűzzük a vállpántokat a hátlap felső szélére kívülről.
Ellenőrizzük, hogy a pántok jó irányba állnak-e, majd varrjuk rá,
jó alaposan. A derékpánt közepét helyezzük a hátlap aljának
közepére, gombostűzzük rá, és varrjuk körbe.

Sok örömet a készítéshez és a használatához!

Majoros Zsuzsa
http://blog.varrohaz.hu
www.varrohaz.hu
kapcsolat@varrohaz.hu